Blog

Boekenplank vs zuilspeakers

Wij krijgen vaak de vraag 'wat moet ik kopen, boekenplank- of vloerstaande luidsprekers?'. Er is geen direct antwoord op deze vraag, omdat er gekeken moet worden naar verschillende aspecten. Maar laten wij eerst voor jou omschrijven wat elk type luidspreker inhoudt.

Boekenplank speaker

Boekenplank speakers hebben een compacte vorm en zijn ervoor gemaakt om op verschillende plekken in het huis neergezet te kunnen worden, dus niet alleen op een boekenplank. Deze luidsprekers zijn doorgaans 2-weg, maar soms ook 3-weg, ontwerpen die bestaan uit een tweeter en een kleine mid-bas driver. Door hun kleinere vorm zijn de luidsprekers vaak beperkt in de weergave van lage tonen, maar ideaal voor kleinere ruimtes.

Vloerstaande speaker

Vloerstaande speakers zijn kenmerkend groot genoeg om op de vloer te staan zonder gebruik te maken van stands. Ze hebben meer basweergave en kunnen luider spelen dan boekenplank speakers en zijn dus meer geschikt voor grotere ruimtes. Met vloerstaande speakers creëer je een vol geluid, mede door de grote klankkast.

Het verschil

Zoals al aangegeven, is er een groot verschil tussen een boekenplank speaker en een vloerstaande speaker, maar naar welke aspecten moet er worden gekeken?

Ruimte

Heb ik genoeg ruimte? Dat hangt af van de inrichting van de kamer en de voetafdruk van de luidsprekers in kwestie. Veel mensen realiseren zich niet dat een boekenplank speaker op een statief vaak dezelfde voetafdruk heeft als een vloerstaande speaker. Bovendien kan een vloerstaande speaker meer stabiliteit bieden voor mensen met bijvoorbeeld kinderen of huisdieren.

Het gebruik

Zoek ik naar speakers voor een grote of kleine ruimte, hou ik van diepe lage tonen of juist van een strak geluid? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Boekenplank speakers zijn ideaal voor mensen die veel geluid willen, maar een kleine ruimte hebben voor hun speakers. Vloerstaande speakers zijn dan weer ideaal voor mensen die het beste overall geluid willen en het niet storend vinden in hun interieur.

Budget

De meeste merken bieden verschillende speakers aan uit één serie. Denk bijvoorbeeld aan de Diamond 12 serie van Wharfedale. Je hebt in deze serie boekenplank-, maar ook vloerstaande speakers. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde technologieën en onderdelen, waardoor het prijsverschil ligt in de grootte en het geluid van de speaker. Heb je wat minder te besteden, raden wij aan om naar een set boekenplank speakers te gaan kijken. Heb je wat meer uit te besteden, raden wij aan om naar een set vloerstaande speakers te kijken of eventueel zelfs beide sets.

Beide sets

Als laatste is er ook nog een optie om beide producten aan te schaffen voor een optimaal geluidssysteem. Plaats hierbij de vloerstaande speakers naast de televisie of in de hoeken van de kamer en de boekenplank speakers als surround speaker achterin de kamer. Dit zorgt ervoor dat je je midden in de sweetspot van het geluid bevindt. Als voorbeeld een setje Wharfedale EVO 4.4 vloerstaande speakers met een setje EVO 4.1 of 4.2 boekenplank speakers. 

Conclusie

Alvorens een boekenplank of vloerstaande speaker af te schrijven voor gebruik in jouw audiosysteem, is het absoluut noodzakelijk dat je eerlijk nagaat hoe je de luidsprekers zult gebruiken en of je van plan bent later een upgrade uit te voeren. Het belangrijkste is dat je een luidspreker kiest waarvan je vindt dat hij in jouw luisteromgeving accuraat klinkt en jou bevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *