Blog

Bone conduction: Muziek door je botten

Je bent wellicht bekend met de term ‘bone conduction’, maar je hebt mogelijk nog niet volledig begrepen hoe dit precies werkt. In deze blog krijg je een gedetailleerde uitleg over wat bone conduction inhoudt en ontdek je welke voordelen het biedt ten opzichte van traditionele hoofdtelefoons.


Wat houdt bone conduction in?

Bone conduction, letterlijk vertaald als ‘beengeleiding’, omzeilt de gehoorgang en rust in plaats daarvan op de jukbeenderen. Hierdoor blijf je bewust van omgevingsgeluiden, zoals passerend verkeerd of de geluiden op je werkplek.

De hoofdtelefoon bestaat uit twee kleine luidsprekers die met een nekband aan elkaar zijn verbonden. Wanneer je muziek afspeelt, sturen deze luidsprekers trillingen van het geluid via je jukbeenderen naar het slakkenhuis van je oor. Deze trillingen worden vervolgens doorgegeven aan de gehoorzenuwen en bereiken zo je hersenen. Met bone conduction worden je trommelvliezen dus omzeild, wat betekent dat zelfs mensen met gehoorproblemen van muziek kunnen genieten.


De voordelen van bone conduction

Omdat bone conduction hoofdtelefoons niet de gehoorgang binnendringen maar op de jukbeenderen rusten, blijf je verbonden met je omgeving. Je kunt veilig deelnemen aan het verkeerd zonder volledig geïsoleerd te zijn van wat er om je heen gebeurt. Bovendien heb je geen last van het ongemakkelijk gevoel van iets in je oren, wat ook hygiënischer is bij het delen van de hoofdtelefoon.

Daarnaast zijn deze hoofdtelefoons dankzij hun waterbestendige ontwerp ideaal voor sportactiviteiten. Ze zijn bestand tegen zweet en regen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over waterschade. Bovendien kun je veilig joggen, omdat je nog steeds de omgevingsgeluiden kunt horen.


Zijn er ook nadelen?

Bij elk product zijn er wel nadelen te noemen. Bij bone conduction hoofdtelefoons is de geluidskwaliteit bijvoorbeeld minder dan bij normale oordopjes, vooral de lage tonen komen minder goed tot hun recht. Bovendien kan het constant horen van de omgeving als minder prettig worden ervaren, omdat het je concentratie kan verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *