Blog

Aanschaf van een stereo

Je zit thuis op de bank, luisterend naar muziek via je televisie en een pas aangeschafte soundbar. Tóch voelt het niet compleet. Je vind de muziek niet zuiver genoeg of je vind de beleving van de muziek niet compleet. Dan is het aanschaffen van een stereo de beste volgende stap die je kan nemen. Maar hoe werkt dat nou, want welke moet je nou kopen, en welke is nou het best voor de ruimte bij jouw thuis? Geen zorgen, want in deze blog geven wij jou de tips die je kunt gebruiken bij het aanschaffen van een nieuwe stereo bij jou thuis.

Bij een muziekinstallatie heb je een schakel die het meest belangrijk is, de luidspreker. Hiermee sluiten we niet uit dat andere schakels zoals versterkers niet belangrijk zijn, maar deze schakels hebben een minder grote invloed op et resultaat van je stereo.


Aandachtspunten speakers

Bij het kiezen van een luidspreker is het van belang dat je eerst ervaring opdoet met de speaker voordat je hem aanschaft. Je kan namelijk uitgaan van meningen van een ander, maar iedereen op de wereld heeft een eigen mening en daarom ook wel misschien een andere smaak. Ervaar daarom zelf het product voordat je uitgaat van een mening van een ander. Bij het ervaren van een luidspreker is het van belang dat je luistert naar waar de speaker allemaal toe in staat is op gebied van muzikale details, zijn er niet te weinig details of zijn er niet te veel? Bij een goeie luidspreker is het eigenlijk zo dat hij geen punten moet hebben die opvallen.

Een goeie luidspreker moet eigenlijk geen punten bevatten die te veel opvallen, maar juist goed camoufleren met het geluid terwijl ze de beste kwaliteit naar buiten brengen. En geloof het of niet, maar bij het testen van de kwaliteit van een luidspreker kan je beter een singer/songwriter beluisteren dan bijvoorbeeld een aftermovie van een of ander festival. Over het algemeen zegt een goede verstaanbaarheid en natuurgetrouwheid van een mensenstem meer over de kwaliteit dan een paar brullende tonen. Hierbij is elke persoonlijke voorkeur een anders. 

Aandachtspunten verstekers

Dan komen we bij het volgende punt die handig is om mee te nemen in je keuze, het aantal watt. Voor de duidelijkheid, het aantal watt die een luidspreker bevat zegt niks over de kwaliteit of hoeveelheid geluid die er uitkomt. Het aangegeven aantal watt is de hoeveelheid die hij aankan zonder belast te worden. Een speaker gaat namelijk niet kapot door vermogen, maar door vervorming. Een lichte versterker met laag vermogen kan dus een grote bedreiging vormen dan een goeie eindversterker. De fabrikant geeft in de specificaties een aanbeveling over het aantal vermogen dat de te gebruiken versterker ongeveer zou moeten bevatten. Hierbij staat dan een minimaal en maximaal aantal watt aangegeven dat de speaker kan hebben.

Nog een punt die belangrijk is om te weten, is de gevoeligheid of rendement van een luidspreker. In feite is een luidpreker een omzetter van elektrische naar akoestische energie, dat is een onrendabel proces. Gemiddeld heeft een moderne speaker een rendement die niet boven de 5% uitkomt. Voor jou is dan ook de vraag hoeveel vermogen je vanuit de versterker naar je luidspreker moet sturen om een bepaalde geluidsdruk te creëren. Dat ligt eraan hoeveel decibel je wilt creëren. in de handleiding vind je de informatie die je daarvoor nodig hebt. Daar vind je namelijk bijvoorbeeld 88dB/1W/m in 6 ohm. Dit houdt in dat als je versterker watt naar je luidspreker stuurt, dat er op 1 meter afstand een geluidsdruk van 88dB ontstaat. Luidsprekers met een rendement onder de 83dB kan je aanmerken als ongevoelig.

overige aandachtspunten

Dan heb je natuurlijk ook nog de vraag of je een grote of een kleine luidspreker wilt aanschaffen. Hierbij ligt de keuze volledig bij jezelf. Een grote speaker geeft natuurlijk meer geluid en dus meer kwaliteit, maar is ook duurder. Een kleine speaker is handig voor kleinere ruimtes aar heeft voor grote ruimtes te weinig vermogen. Daarom is het belangrijk om te kijken waarvoor je het gaat gebruiken én in wat voor ruimte je heet gaat gebruiken.

Voor het kiezen van de juiste versterkers is het handig om het volgende te weten. De meeste speakers die vandaag de dag worden aangeboden leveren minimaal zo’n 50 watt in 8 ohm per kanaal. Maar toch moet je letten op het volgende. Een goede versterker verdubbelt namelijk zijn vermogen als de impedantie wordt gehalveerd. Bijvoorbeeld een versterker die aan 8 ohm 50 watt levert en aan 4 ohm 100 watt levert. Bij sommige versterkers werkt dat anders, want daarbij moet de impedantie van de versterker en de luidspreker overeenkomen.

Verder is het van belang dat je goede bekabeling gebruikt. Niemand is fan van kabels in huis maar dit is wel belangrijk om apparaten met elkaar te verbinden. Een goede bekabeling voor je apparatuur betaald zich zeker uit in het resultaat dat het met zich meebrengt. Bij luidsprekers is het van belang dat de bekabeling zo kort mogelijk is. Hoe langer de kabel hoe meer signaal blijft hangen. Daarom is het van belang dat je de kabels zo kort mogelijk houdt. Hierbij geldt ook: hoe langer de kabel, hoe groter de diameter van de kabel moet zijn. Hierdoor behoud het geluidssignaal zijn kwaliteit beter.

Als laatst komen we nog even terug bij de belangrijkste schakel van jouw muziekinstallatie. Helaas bestaat het nog steeds dat dingen slijten in het leven, het een wat gewenster dan het ander, maar dat geld natuurlijk niet voor je speakers. Over het algemeen gaan goedkopere speakers ongeveer 8 tot 10 jaar mee. De wat duurdere speakers gaan ongeveer zo’n 15 jaar mee. Ongeacht de levensduur van je luidspreker wil je er zo veel mogelijk uit halen. Daarom hebben wij nog de laatste tips die je kan meenemen voor na de aanschaf van je luidsprekers.


Zorg ervoor dat je de speakers niet achter objecten zoals een bank, stoel of lamp staan. Voor perfecte ervaring moet je ervoor zorgen dat de speakers richting de luisterplaats richten zonder enige barricade. Dit zorgt ervoor dat de geluidsgolven vanuit de luidspreker direct tot het gehoor zal komen. Daarbij is het van belang dat alle speakers onderling niet verder dan zo’n 3 meter van elkaar af staan en dat ze de zelfde afstand hebben tot de luisterplaats zodat het geluid symmetrisch aankomt.

Als je gebruik maakt van losse kabeleinden is het gebruikelijk dat je jaarlijks de kabels een klein stukje korter knipt en die weer opnieuw bevestigd aan de speaker en de versterker. Daarnaast is het belangrijk dat je alle verbindingen in de keten minimaal jaarlijks even controleert op vuil en reinigt. Vervuilde en gecorrodeerde contacten verhogen de weerstand en beïnvloed daarbij ook de klanken die naar buiten komen.

 

Hierbij hopen wij jouw zo goed mogelijk geïnformeerd te hebben voor het aanschaffen van een stereo. We wensen je alvast veel luisterplezier met uw set en mocht u nog vragen hebben, aarzel niet en contact ons. Wij helpen u graag verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *