Blog

Platenspeler aansluiten

Wil je meer kunnen genieten van de muziek die uit je platenspeler komt? Sluit hem aan op een versterker of speaker. Op deze manier kan je het geluid harder en zuiverder afspelen. Vraag je af hoe dat doet? Dan ben je hier op de juiste pagina. Hier leggen we jou haarfijn uit welke stappen je moet ondernemen om je platenspeler te koppelen aan je versterker of speakers. Zo kan jij voortaan optimaal genieten van jouw platenspeler.

Actieve- of passieve speaker

Om je platenspeler aan te sluiten aan een speaker zal je je eerst moeten afvragen of je te maken heb met een actieve of een passieve speaker. Wanneer je je platenspeler namelijk rechtstreeks wilt aansluiten op je speakers, is het van belang dat dit actieve speakers zijn. Hoe herken je een actieve speaker? Deze speakers zijn vrijwel altijd te herkennen aan de mogelijkheid om het volume aan te kunnen passen op de achterkant. Ook Bluetooth-speakers vallen onder actieve speakers. 

Maak je gebruik van een passieve speaker? Dan werkt het wat anders. Bij het aansluiten van een platenspeler aan passieve speakers is namelijk een altijd een aparte versterker nodig. Dit is niet altijd nodig. Er bestaan namelijk ook speakers met een ingebouwde versterker. Echter zijn deze platenspelers wel zeldzaam.

Met of zonder phono-versterker

Naast verschillende soorten speakers bestaan er ook nog verschillende soorten platenspelers. Zo bestaan er platenspelers met ingebouwde phono-voorversterking en platenspelers zonder phono-voorversterking. Een phono-voorversterking, ook wel phono-preamp genoemd, is er voor nodig om het phono-signaal van de vinylplaten goed te verwerken en als lijnsignaal doorgestuurd kan worden naar je audioversterker.

Nu je weet dat er platenspeler bestaan met en zonder phono-voorversterking, is het handig om te weten hoe het te herkennen is. Door naar de achterkant van de platenspeler te kijken wordt het al een stuk makkelijker. Als hier namelijk een switch-knopje te zien is met het woord ‘line’ heb je te maken met een platenspeler mét een ingebouwde phono-voorversterking. Ook in de handleiding zal je het woord een paar keer voorbij zien komen. Bij een platenspeler die geen voorversterking bevat kan je op de achterkant alleen de phono-uitgang vinden. Hier moet dus nog een voorversterker voor komen om het phono-signaal omzetten in line-signaal.

Met ingebouwde phono- voorversterking

Bij een platenspeler met ingebouwde phono-voorversterking is het aansluiten een gemakkelijke klus. Hierbij is namelijk niks anders nodig dan de platenspeler zelf, een versterker of actieve speaker en een rood-witte RCA- kabel. Hierbij is het een kwestie van je platenspeler en de versterker/speaker met elkaar verbinden met gebruik van de rood-witte RCA-kabel en je kan genieten van het geluid. 

Zonder ingebouwde phono-voorversterking

Bij een platenspeler zonder phono-versterking vergt het wat meer moeite om te koppelen met een versterker of speaker. Hierbij moet namelijk eerst gekoppeld worden met een externe phono-voorversterking om het phono-signaal om te zetten in line-signaal. Dit is vaak het geval bij wat oudere platenspelers. Bij het koppelen van de platenspeler naar de externe voorversterker kan je gebruik maken van de rood-witte RCA-kabel. Omdat je deze moet bevestigen aan een voorversterker en een speaker, heb je er in dit geval twee nodig. Eén om de platenspeler met de phono-voorversterking te koppelen en één om de voorversterker met de speaker te verbinden.

Benodigde kabels

  • RCA-kabel

-Je platenspeler en versterker/speaker de bekende rood-witte RCA-uitgangen: RCA-kabel

  • JACK:

-Je versterker of speaker heeft alleen een 3.5 mm mini-jack-ingang: 3.5 mm naar 2 x RCA-kabel

-Je platenspeler heeft een vaste RCA-kabel en versterker/speaker 3.5 mm mini-jack-ingang:

mm naar 2 x RCA female (gaatjes)

-Je versterker of speaker heeft twee grote 6.3 mm jack-ingangen: 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel

-Je platenspeler heeft vaste RCA-kabel en versterker/speaker twee 6.3 mm jack-ingangen:

2 x 6.3 mm naar 2 x RCA female (gaatjes)

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog genoeg informatie rijker om jouw platenspeler zorgeloos te kunnen koppelen met een versterker of speaker. Zo kan je voortaan op een hardere en zuivere manier genieten van jouw platen via je platenspeler. Heb je nog meer vragen? Bel ons gerust en wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *