Blog

Wat houdt Dolby Atmos in?

Droom je van een meeslepende bioscoopervaring, rechtstreeks in je eigen woonkamer? Zoek niet verder dan een hoogwaardige home-cinema met Dolby Atmos-technologie. Met deze baanbrekende geluidsweergave beleef je films en series op een manier die je doet geloven dat je daadwerkelijk deel uitmaakt van de actie op het scherm of de projector.


Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een geavanceerd audioformaat dat jouw surround sound-systeem een indrukwekkende verticale dimensie geeft die de manier waarop je geluid ervaart verandert. Het geluid omringt je niet alleen van voren, achteren en mogelijk van de zijkant, maar brengt je rechtstreeks in het hart van de actie met meeslepend 3D-geluid. Films, tv-shows, games en zelfs muziek krijgen een extra dimensie, waardoor je telkens opnieuw kippenvel krijgt.

Vroeger was Dolby Atmos voorbehouden aan grote bioscopen, maar tegenwoordig hebben de meeste surround receivers deze geavanceerde technologie geïntegreerd. Hierdoor is het eenvoudig om authentiek bioscoopgeluid te ervaren in je eigen woonkamer, zonder dat je gaten in je plafond hoeft te boren. In professionele bioscopen worden speciale Atmos-luidsprekers in het plafond geïnstalleerd voor het perfecte 3D-geluid, maar dit is geen vereiste.


Wat heb je nodig voor Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een uitbreiding op het traditionele home-cinemasysteem die je kijk- en luisterervaring naar een hoger niveau tilt. Maar wat heb je eigenlijk nodig om van Dolby Atmos te kunnen genieten?

Om te beginnen, heb je minimaal twee extra hoogteluidsprekers nodig om het driedimensionale geluid van Dolby Atmos te creëren, bovenop de standaard 5.1-kanaals opstelling. Om een 5.1.2-systeem tot leven te brengen, heb je een surroundreceiver met minstens 7 kanalen en Atmos-ondersteuning nodig.

Het goede nieuws is dat je niet alles in één keer hoeft aan te schaffen als je budget beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een kwalitatieve Atmos-receiver en een paar hoogwaardige voorluidsprekers en later geleidelijk aan je systeem uitbreiden. Voeg vervolgens een centerluidspreker en een subwoofer toe en sluit ten slotte de achterluidsprekers en Atmos-hoogteluidsprekers aan. Op deze manier kun je stap voor stap naar een betaalbare en uiteindelijk zeer bevredigende Dolby Atmos-opstelling groeien.


Welke Atmos luidsprekers heb je nodig?

Voor de Atmos-kanalen zijn extra luidsprekers nodig, en gelukkig kun je kiezen welke optie het beste bij jouw wensen en ruimte past. Hier zijn enkele mogelijkheden:

Inbouwluidsprekers: Als je streeft naar een naadloze esthetiek en perfect geluid uit de Atmos-luidsprekers wilt halen, overweeg dan inbouwluidsprekers. Deze worden discreet in het plafond gemonteerd, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn.

Platte en compacte luidsprekers: Als je geen gaten in het plafond kunt of wilt maken, zijn er platte en compacte luidsprekers beschikbaar die je met behulp van speciale ophangsystemen aan het plafond kunt bevestigen. Deze bieden flexibiliteit zonder structurele aanpassingen.

Luidsprekers met gekantelde voorkant: Voor degenen die geen luidsprekers aan het plafond willen monteren, zijn er modellen met een gekantelde voorkant. Deze luidsprekers zijn ontworpen om direct onder het plafond aan de muur te hangen en het geluid naar je luisterpositie te richten. Ze kunnen aan de voor- of achterkant worden geplaatst, afhankelijk van jouw voorkeur en kamerlay-out.

Met deze verschillende opties kun je genieten van het meeslepende geluid van Dolby Atmos, ongeacht je ruimte en installatievoorkeuren.

Vormen Dolby Atmos luidsprekers - In blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *